JURA technológia jemnej mliečnej peny

Na prípravu lahodnej kávovo-mliečnej špeciality potrebujete nielen kvalitnú kávovú zmes, ale tiež nadýchanú mliečnu penu. Ale ako na to, keď práve nesedíte v kaviarni, kde by Vám presne takú penu dokázali pripraviť? Väčšina kávovarov to nevie - kávovary JURA áno! A čo to vlastne mliečna pena je?

Dokonalá mliečna pena sa skladá z obrovského množstva mikrobubliniek vzduchu, ktoré sú prichytené na molekulách mlieka. Čím menšie vzduchové bubliny docielite, tým jemnejšiu a krémovejšiu penu dosiahnete. V mlieku navyše pri napeňovaní dochádza k reakcii medzi vzduchom a obsiahnutými bielkovinami, tukmi a cukrami. Všimli ste si niekedy ľahko sladkastú chuť napeneného mlieka? K tomu dochádza privedením tepla a vzduchu, ktoré zapríčinia, že sa laktóza v lieku začne štiepiť na jednoduché cukry a tie ľahko pozmenia chuť mlieka.

Ďalšou podmienkou pre dokonalú penu je použitie čerstvého a dobre vychladeného mlieka (cca 8 °C) s vyšším obsahom tuku (minimálne 3,5 %). Pri použití odtučneného variantu dokonalú penu nikdy nedocielite. Pokiaľ si teda chcete vychutnať naozaj lahodné a krémové cappuccino alebo latte macchiato, zabudnite aspoň na chvíľu na diéty. Sľubujeme, že Vám to chuť kávy vynahradí.

V súčasnej dobe sa už nemusíte ponáhľať do kaviarne, alebo sa trápiť s ručným šľahaním mlieka – kávovary JURA disponujú tryskami, ktoré Vám pripravia nezvyčajne nadýchanú penu stiskom jedného tlačidla. A v porovnaní s konkurenciou je mliečna pena naozaj dokonalá! Trysky majú dve oddelené komory, v ktorých je mlieko spenené hneď dvakrát, a preto bubliny popraskajú, pena sa spevní a stane sa extrémne jemná. Tri bary vo výpusti trysky navyše zaručia to, že sa pena do šálky naleje naozaj pomaly a rovnomerne. Vďaka tomu si i doma dokážete pripraviť mliečnu špecialitu ako od baristu. Pomyslenou čerešničkou na torte potom bude latte art.