Čo stojí za dokonalým espressom?

Čierne espresso je bezpochyby kávou v tej najjednoduchšej a najčistejšej podobe, a i v tomto prípade platí staré dobré pravidlo, ktoré hovorí, že v jednoduchosti je krása. Bohužiaľ nie každé espresso však chutí rovnako. Existujú totiž štyri základné faktory, ktoré ovplyvňujú jeho výslednou kvalitu a chuť.

Prvým takýmto faktorom je bezpochyby VODA. Tá tvorí 98% espressa, preto je veľmi rozhodujúca pre kvalitu výsledného nápoja. Espresso by sa malo vždy pripravovať z čerstvej vody obohatenej o minerály a kyslík. Zároveň by voda mala mať nízku až strednú tvrdosť. Zmäkčiť ju môžete použitím filtrov CLARIS, ktoré zabraňujú usadzovaniu vápnika a súčasne odstraňujú nežiaduce látky, ktoré poškodzujú chuť a vôňu, ako je napríklad chlór.

voda 

Ďalším dôležitým faktorom sú zvolené KÁVOVÉ ZRNÁ. Ich chuť je ovplyvnená nielen odrodou (jemnejšia arabica alebo výraznejšia robusta), klimatickými a pôdnymi podmienkami krajiny pôvodu, spôsobom spracovania, stupňom praženia, ale tiež faktom, či ide o zmes rôznych zŕn alebo o jednoodrodovú kávu s jedným miestom pôvodu. V dnešnej dobe je na trhu množstvo kvalitných kávových zmesí, z ktorých si každý vyberie podľa osobných preferencií, preto sa nebojte experimentovať – nájsť tú obľúbenú chvíľku potrvá.

coffee

Tretím kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim Vašu kávu je samotný KÁVOVAR. S kávovarmi JURA si kupujete švajčiarsku kvalitu, pri ktorej je možné individuálne nastaviť jednotlivé funkcie a parametre, ako je napríklad jemnosť pomletia kávových zŕn, teplota i sila kávy, množstvo vody a veľa ďalších. Všetko si v pohodlí domova nastavíte presne podľa svojich preferencií, a tak sa Vám už nestane, že by ste mali kávu príliš vodnatú, horkú alebo bez chuti.

Kávovary disponujú kľúčovými technológiami, ako je ideálne pomletie kávových zŕn s viacstupňovým  mlynčekom AromaG3, Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©) alebo procesom predsparenia, na ktorý nadväzuje impulzný extrakčný proces (P.E.P.®) optimalizujúci dobu extrakcie alebo inteligentný vodný systém (I.W.S.®). Pomyselnou čerešničkou je technológia jemnej mliečnej peny, ktorá stojí za dokonale krémovým cappuccinom i ostatnými mliečnymi špecialitami.

JURA machines

Všetko ostatné už je na Vás a Vašej INDIVIDUÁLNEJ PREFERENCII. Kávu možno podávať buď v klasickej keramickej šálke, alebo v čistých moderných líniách skla. Obľúbené sú tiež rôzne čokoládky, sušienky a ďalšie drobné cukrovinky, ktoré si môžete v priebehu pitia kávy vychutnať. V neposlednom rade je potom dôležitá celková atmosféra, v ktorej sa káva podáva. Ide o zásadný faktor na vychutnanie si tohto aromatického nápoja s mnohoročnou tradíciou!

JURA espresso