Tekvice všade kam sa pozriete? Tekvicová sezóna je v plnom prúde, a tak sa niet čomu čudovať. Vyskúšajte s nami tekvicové latté macchiato – nápoj, ktorý do svojho repertoáru pridala nejedna kaviareň.
Tekvicové latte macchiato si môžete pripraviť buď klasicky s espressom a samostatne našľahaným mliekom, alebo si môžete prípravu vďaka kávovarom JURA úplne zjednodušiť.
na prípravu jedného pohára potrebujete:
- 1 polievkovú lyžicu tekvicového pyré (návod na prípravu nájdete nižšie)
- 1 latte macchiato pripravené na kávovare JURA
- štipku tekvicového korenia
Do väčšieho pohára najprv vložíme 1 polievkovú lyžicu tekvicového pyré. Ten istý pohár potom umiestnime pod trysku kávovaru a pripravíme si latte macchiato. Pre väčší chuťový zážitok posypeme napenené mlieko štipkou tekvicového korenia a môžeme podávať.
A jeden malý tip na záver – pokaľ doma nemáte tekvicové korenie, skúste škoricu.
Ako na tekvicové pyré
Súčasťou receptu je tekvicové pyré, ktoré si doma zvládnete pripraviť veľmi jednoducho. Potrebné sú k tomu iba 2 ingrediencie – tekvica, kuchynská soľ a zhruba hodina vášho času. Výhodou je, že pyré si môžete pripraviť vopred. V chladničke vydrží kľudne i týždeň, v mrazničke mesiace.
Existuje mnoho odrôd, preto pokiaľ nakupujete od miestnych farmárov alebo na trhu, spýtajte sa, či je daná odroda vhodná na prípravu pyré na kávovú špecialitu. Prípadne sa poobzerajte po „cukrovej tekvici“.
Tekvicu najprv poriadne umyte, potom ju rozrežte na dve polovice a vydlabte semienka a všetku dužinu okolo. Vydlabané polovice ľahko osoľte, položte na papier na pečenie na plech orezanou stranou dole, a pečte v rúre na 200 °C pokým nezmäkne, cca 40 až 50 minút. Akonáhle je tekvica mäkká, vhoďte dužinu do kuchynského robota a rozmixujte dohladka. Z jednej tekvice si pripravíte 5 až 6 šálok tekvicového pyré.