Praženie odkrýva charakter i arómu kávy

Existuje niečo viac než vôňa čerstvo pripravenej kávy? Pre každého, kto si rád vychutná lahodnú šálku tohto čierneho moku, ide o pohladenie nielen na duši, ale predovšetkým jeho čuchových a chuťových buniek. A s kávou pripravenou na kávovaroch JURA pôjde o pokušenie priamo neodolateľné.

Praženie ako také pomáha rozvinúť špecifické vlastnosti kávy i jej arómy. V závislosti od kvality surových kávových zŕn a zručnosti pražiarne, sa práve v tomto okamihu začína rozohrávať hra chutí a vôní… Chcete čokoládovú, orechovú, ovocnú, korenistú, horkú alebo naopak jemnú? Nič nie je problém…

coffee beans

Samotnému praženiu kávy predchádza fáza schnutia, pri ktorej dochádza u kávových zŕn ku strate vody a obsiahnuté cukry v nich začínajú karamelizovať. Tato fáza končí prvým prasknutím. Potom už nastáva veda, kde záleží na skúsenom pražiarovi, ako najlepšie vytiahnuť z kávy jej dobré vlastnosti. Podľa stupňov praženia sa obvykle rozlišuje svetlé praženie (tzv. Cinnamon Roast), ktoré sa vyznačuje ľahkosťou, ovocnými podtónmi a zároveň vyššou kyslosťou. Nasleduje stredné praženie. Pri tejto príprave už zrná mierne tmavnú a chuťovo ide o kávu vyváženejšiu s o niečo menším obsahom kofeínu. Tento spôsob býva preferovaný pri výberovej káve, kde sa požaduje zdôraznenie jej chuťového profilu. Stredne tmavé praženie (City Roast, Full City Roast) potom predstavuje chuťovo ťažšiu kávu, ktorá môže byť už ľahko horkastá. Takto upražené zrná už mávajú na povrchu stopy oleja a záleží na skúsenostiach pražiarne, aby správne odhadla čas, kedy zrná zo seba vydajú to najlepšie. Niektoré pražiarne využívajú tmavé praženie, kedy sú kávové zrná pražené až do čiernej farby. Tie chutia horko a dymovo. Zaujímavosťou je fakt, že obsah kofeínu je v takto upražených kávových zrnách najnižší.

coffee roast

Čo človek, to iné preferencie, a tak to, čo chutí jednému, nemusí byť dobrou voľbou pre druhého. V ponuke výberová káva sa Vám snažíme poskytnúť taký výber káv, aby boli uspokojené chute i toho najnáročnejšieho zákazníka.