Hlavné kritériá hodnotenia chuti kávy

Na trhu existuje celý rad kávovarov, ale ani ten najlepší Vám nepripraví kávu bez toho, aby ste sa oň správne starali. Plne automatické kávovary JURA disponujú integrovanými programami preplachovania a čistenia, napriek tomu nie sú všemocné. V prípade, že si chcete šálku kávy naozaj vychutnať, je potrebné nielen vybrať dobrú kávovú zmes, ale tiež sa o kávovar starať. I drobnosti totiž môžu ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Ostatne, zastavme sa na chvíľku pri chuti – tá je totiž považovaná za jedno z hlavných hodnotiacich kritérií. Chuť je definovaná ako zmyslové vnímanie, ktoré cítime v ústach pri jeho pití. Všeobecne sú rozlišované štyri základné chute: sladká, ktorú vnímame na špičke jazyka, slaná – vnímaná na špičke a po stranách jazyka vpredu, kyslá (po stranách jazyka vzadu) a horká. Tú cítime až vzadu pri koreni jazyka.

coffee aroma

Horkosť je u kávy určená stupňom praženia kávových zŕn a môžeme v nej vnímať i stopy tmavej čokolády a kakaa. Najčastejšími prídavnými menami, používanými k popisu horkosti kávy, sú: čokoládová, orechová, bobuľovitá, korenitá, drevitá, zemitá alebo dymovitá.

Ďalšia chuť, ktorú u kávy vnímame je kyslosť. Tá je do určitej miery u kávy žiaducou vlastnosťou. Ide o prívlastok, ktorým sa pýšia predovšetkým kávy pestované vo vyšších nadmorských výškach a máva široké rozpätie. Najčastejšie  býva kyslosť popisovaná slovami ako živá, jasná, silná, intenzívna alebo iskrivá.

Posledným hodnotiacim kritériom chuti kávy je plnosť jej tela. To slúži na identifikáciu hustoty nápoja na jazyku a záleží u nej nielen na odrode kávy, ale i na tom, ako je pripravená. Káva z automatického kávovaru bude mať plnšie telo než káva filtrovaná.

Či už preferujete kávu nakyslejšiu alebo korenitejšiu, s plnším telom alebo s čokoládovými podtónmi, pamätajte si – kvalitná a správne upražená káva by nemala zanechávať v ústach žiadnu pachuť. Malo by ísť o pôžitok.