Čo ovplyvňuje chuť kávy?

Čo všetko stojí za tým, že si každú šálku kávy pripravenú na kávovare JURA vychutnáte? Nejde o žiadnu súhru náhod, ale o proces správne načasovaných a precíznych úkonov počínajúc výberom kávových zŕn, nastavením konzistencie mletia, teploty a množstva vody, až po proces sparenia.

JURA

 

Konzistencia mletia

Jemnosť mletia závisí od použitých zrniek kávy a osobnej chuti. Mlynčeky na kávu JURA disponujú rôznymi možnosťami nastavenia, ale všeobecne platí, že čím sú kávové zrná jemnejšie pomleté, tým dlhšie cez ne tečie voda, a tým viac arómy sa extrahuje. Vďaka tomu je chuť v šálke silnejšia a výraznejšia. Pokiaľ sú však kávové zrná namleté príliš jemne, voda a káva zostávajú v kontakte príliš dlho, a to môže spôsobiť, že káva bude vytekať po kvapkách a bude chutiť horko. A na druhú stranu, pokiaľ je konzistencia mletia príliš hrubá, káva tečie do šálky príliš rýchlo a výsledkom je vodový a menej aromatický nápoj.

Teplota kávy

Rôzne úrovne teploty, ktoré môžete na svojom automatickom kávovare JURA zvoliť, sú nastavené v optimalizovanom teplotnom rozsahu, aby sa vždy mohla rozvinúť plná aróma vašej obľúbenej kávy. Je to vaša chuť, ktorá určuje, aká teplota je pre vás tá pravá.

Sila kávy

Sila kávy – inými slovami množstvo namletej ​​kávy použitej na prípravu jednej šálky – môže byť prispôsobená jednotlivým kávovým špecialitám, rovnako tak ako vašim preferenciám. Patentovaná JURA variabilná sparovacia jednotka dôsledne spracováva mletú kávu pri tých najlepších podmienkach.

Množstvo vody

Množstvo vody možno upraviť v závislosti od kávovej špeciality, ktorú chcete pripraviť i od šálky, ktorú radi používate.

Proces sparenia

Je to proces sparenia, ktorý výrazne ovplyvňuje výslednú chuť kávy. Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©) je odpoveďou pre všetkých znalcov a milovníkov kvalitného espressa. Vďaka tomuto systému dochádza k uvoľneniu maximálnej arómy a chuti, a tak z každej kávovej zmesi získate len to najlepšie.

Na tento systém nadväzuje impulzný extrakčný proces (Pulse Extraction Process – P.E.P.®), pri ktorom vývoji čerpal inovačný líder JURA inšpiráciu od najlepších svetových baristov. Výsledkom je revolučná technológia, ktorá optimalizuje dobu extrakcie.  Používa sa pri príprave krátkych kávových špecialít ako je ristretto, espresso, macchiato alebo cortado.

Na druhú stranu, funkcia One-Touch Lungo zaručuje zvlášť lahodné, predĺžené špeciality z čiernej kávy. Na základe know-how svetových baristov pridáva do dokonale extrahovanej kávy horúcu vodu. Výsledkom je plná a ľahká káva lungo bez nepríjemnej nahorklej alebo kyslej príchuti.

 

Medzi švajčiarske hodnoty patrí inovácia, presnosť, kvalita, spoľahlivosť a uržateľnosť. Presne tieto hodnoty charakterizujú i kávovary JURA, ktoré sa vyznačujú precíznym spracovaním, osobitým dizajnom, modernými technológiami a zároveň vysokou životnosťou. Kávovary sú vyvinuté špecializovaným tímom inžinierov, ktorých cieľom je dosiahnuť dokonalosť vo všetkých ohľadoch.

JURA – káva čerstvo namletá, nie z kapsuly.