Bezkofeínová káva

Obľúbenosť bezkofeínovej kávy rastie nielen vo svete, ale i u nás. Ide o kávu, z ktorej bol  odstránený kofín, respektíve jeho obsah bol radikálne znížený. Možnosť bezkofeínovej kávy radi využívajú nielen tehotné alebo dojčiace mamičky, ale tiež kardiaci, alebo ľudia trpiaci hypertenziou.

V súčasnej dobe má bezkofeínový variant v ponuke väčšina dobrých kaviarní, a pretože sa i kávovary JURA snažia držať súčasných trendov, ponúkajú pri vybraných modeloch možnosť využitia násypky na mletú kávu – teda ideálny spôsob, ako si i doma pripraviť bezkofeínovú kávu v kvalite ako z kaviarne. Využiť to môžete nielen na prípravu espressa, ale i akýchkoľvek mliečnych špecialít typu flat white, cappuccino alebo espresso macchiato.

Nás zaujímalo, ako sa taká bezkofeínová káva vyrába. Najrozšírenejšie sú dva spôsoby – európsky a švajčiarsky vodný proces. Zatiaľ čo európsky proces výroby spočíva v tom, že sa ešte neupražená káva namáča vo vode a následne premýva v methylenchloride, ktorý absorbuje kofeín, švajčiarsky vodný proces sa oproti tomu zaobíde bez chemického ošetrenia.  Káva sa najprv namočí a lúhuje v horúcej vode a pare, potom je tento výluh filtrovaný cez filtre s aktívnym uhlíkom. Po odstránení kofeínu sa v tomto výluhu kávové zrná znova namáčajú.  Jeho nasatím opäť získavajú kávovú arómu a chuť, i keď menej výraznú. Až následne prebieha sušenie a praženie.

Nech je zvolený akýkoľvek postup, z kávy by malo byť odstránených 99,9 % kofeínu, pretože bezkofeínová káva by ho nemala obsahovať viac ako 0,1 %. Na celkovej svetovej spotrebe kávy sa tá bezkofeínová podieľa zhruba 10 %, čo rozhodne nie je zanedbateľné množstvo.

A čo vy? Tiež si občas pochutnáte na bezkofeínovej káve? Alebo stavíte na istotu a výberová káva je Vašou jedinou voľbou?