Milujete kávu tak, že bez nej nemôžete vydržať? A už ste niekedy vyskúšali alkoholický kávový drink? Nie, naozaj nemyslíme na klasický kávový likér, ale ľahký letný miešaný drink, ktorý Vás nielen osvieži, ale zároveň povzbudí.
Večerné posedenie s priateľmi tak získa úplne nový rozmer.
Blue Cool
na prípravu 1 šálky potrebujete:
1 espresso (45 ml)
perlivou minerálnu vodu
kocky ľadu
10 ml Curaçaa
Zoberte si vysoký pohár, ktorý takmer po okraj naplňte kockami ľadu. Do dvoch tretín nalejte perlivú minerálnu vodu a pridajte 10 ml sirupu Curaçao. Do šálky si pripravte espresso, ktoré ešte horúce nalejete cez kocky ľadu do pohára. Nalievajte opatrne, aby sa espresso nezmiešalo s limonádou a sirupom. Tým dosiahnete atraktívny vrstvený efekt. Pred samotným pitím zamiešajte. Podáva sa so slamkou.
Café de Cuba
na prípravu 1 šálky potrebujete:
100 ml kávy
10 ml osladenej vody (rovnaký diel cukru a vody)
20 ml bieleho rumu
20 ml mojito sirupu
4 kocky ľadu
50 ml mlieka
Do šejkru dajte 2 kocky ľadu. Do toho istého šejkru si pripravte kávu, ku ktorej prilejete osladenú vodu, rum a mojito sirup. Pretrepávajte približne 20 sekúnd, aby sa káva ihneď ochladila. Obsah šejkru potom nalejte do pohára na long drink s dvoma kockami ľadu. Bokom si pripravte studenú mliečnu penu, ktorú lyžičkou opatrne navŕšite na pripravený nápoj. Podávajte s plátkom citrónu obaleným v mletej škorici, ktorým ozdobíte aj okraj pohára.
Celebration Dream
na prípravu 1 šálky potrebujete:
10 ml Malibu
30 ml pomarančovej šťavy
30 ml maracujovej šťavy
5 ml citrónovej šťavy
10ml grenadiny
1 ristretto (25 ml)
4 kocky ľadu
Kocky ľadu a grenadinový sirup dajte do pohára, v inom pohári zmiešajte pomarančovú, maracujovú a citrónovú šťavu a Malibu. Vzniknutú zmes opatrne nalejte do pohára s ľadom a grenadinou. Vytvoríte tak kontrastnú druhú vrstvu. Do šálky si pripravte ristoretto. Akonáhle bude hotové, nalejte ho do pohára cez zadnú stranu lyžičky, aby sa mohla vytvoriť ďalšia vrstva. Ozdobte slamkou alebo prskavkou.
Nealko variant si pripravíte zámenou Malibu za kokosový sirup.
Red Cool
na prípravu 1 šálky potrebujete:
1 espresso (45 ml)
20 ml Campari alebo Red Bols
perlivou minerálnu vodu
kocky ľadu
Ohnivo červená farba a aromatická, trpká príchuť je presne to správne osvieženie v horúcom letnom podvečere. Ako na to? Vysoký pohár naplňte takmer po okraj kockami ľadu. Do pohára pridajte 20 ml Campari s perlivou minerálnou vodou. Do samostatnej nádoby si pripravte espresso so 45 ml vody, ktoré ešte horúce nalejete cez kocku ľadu do pohára. Nalievajte opatrne, aby sa espresso nepremiešalo s Campari. Dosiahnete tak atraktívny vrstvený vzhľad. Skôr ako si začnete túto kávovú špecialitu vychutnávať, nezabudnite si ju premiešať.
SanBaileys
na prípravu 1 šálky potrebujete:
1 espresso (45 ml)
1 Sanbittèr (97ml)
40 ml Baileys
4 kocky ľadu
Sanbittèr, Baileys, kocky ľadu a čerstvo pripravené espresso dáte do mixéra a zmixujete dohladka. Potom už jen stačí preliať do pohára. Tento nápoj si vychutnajte okamžite, skôr než sa jednotlivé ingrediencie oddelia.
A nakoniec jedna kalorická bomba…
Krémová ľadová Baileys káva
na prípravu 1 šálky potrebujete:
110 ml kávy
6 kocky ľadu
1 lyžičku trstinového cukru
50 ml mlieka
20 ml Baileys
1 kopček kávovej zmrzliny
1 lyžicu sladenej šľahačky
strúhanú čokoládu
Do šejkru nasypte ľad a pripravte si do neho kávu. Pretrepávajte približne 20 sekúnd, aby káva ihneď vychladla. Potom pridajte trstinový cukor, mlieko, Baileys a všetko dôkladne premiešajte. Hotový drink nalejte do vysokého pohára a navrch pridajte kopček kávovej zmrzliny, ktorú doplníte šľahačkou. Ozdobte strúhanou čokoládou.