Ako na jemnú mliečnu penu?

Na prípravu lahodnej kávovo-mliečnej špeciality potrebujete nielen kvalitnú kávovú zmes, ale tiež nadýchanú mliečnu penu. Ale ako na to, keď práve nesedíte v kaviarni, kde by Vám prese takú penu dokázali pripraviť? A čo to vlastne mliečna pena je?

Dokonalá mliečna pena sa skladá z obrovského množstva mikrobubliniek vzduchu, ktorú sú uchytené na molekulách mlieka. Čím menšie vzduchové bubliny docielite, tým bude pena jemnejšia a krémovejšia. V mlieku navyše pri napeňovaní dochádza k reakcii medzi vzduchom a obsiahnutými bielkovinami, tukmi a cukrami. Všimli ste si niekedy sladkastú chuť napeneného mlieka?  Prichádza k tomu privedením tepla a vzduchu, ktoré zapríčinia, že sa laktóza v mlieku začne štiepiť na jednoduché cukry a tie ľahko pozmenia chuť mlieka.

Ďalšou podmienkou pre vytvorenie dokonalej peny je použitie čerstvého a dobre vychladeného mlieka (cca 8 °C) s vyšším obsahom tuku (minimálne 3,5 %). Pri použití odtučneného variantu dokonalú penu nikdy nedocielite. Pokiaľ si teda chcete vychutnať naozaj lahodné a krémové cappuccino alebo latte macchiato, zabudnite aspoň na chvíľu na diétu. Sľubujeme, že Vám to chuť kávy vynahradí.

V súčasnej dobe sa už nemusíte ponáhľať do kaviarne alebo sa trápiť s ručným šľahaním mlieka - plnoautomatické kávovary JURA disponujú tryskami, ktoré Vám pripravia neobvykle nadýchanú penu stiskom jedného tlačidla. Trysky majú dve oddelené komory, v ktorých je mlieko spenené hneď dvakrát a preto bubliny popraskajú, pena spevnie a stane sa extrémne jemná. Tri bary vo výpusti trysky navyše zaručia to, že sa pena do šálky naleje pomaly a rovnomerne. Vďaka tomu si i doma dokážete pripraviť mliečnu špecialitu ako od baristu. Pomyslenou čerešničkou na torte potom bude latte art.